Thu 16 February 2023 | 8:00 pm - 10:00 pm
- , ,

Natalia Zourabova’s new works offer decor without a play; they build an atmosphere without words, providing stage directions for our existential theater. But even in the absence of words, the play has already been written. It is somewhere in our minds, partly familiar to us, like any good setting; it awakens dormant areas, elicits distant memories, touching on our collective memory.

The city of Arad serves Zourabova as the perfect setting for a broken dream. Only some of the paintings in the exhibition “Arad” were actually painted in that city, but the notion of Arad as a desert utopia inspires the entire show. Arad was established in the desert with the hope of creating a different society— a city that brought with it a prestigious, pioneering spirit, and attracted individuals. Arad as a model for the Israel of our dreams.

Zourabova’s connection to Arad and the desert began some twenty years ago, when she left Europe following her heart and pursuing love, and arrived in Beer Sheva—a city dominated by the color yellow. She dreamed of the desert while still in the Russian snow, and it recurs in her paintings and dreams even today, after more than a decade in Jaffa. The wilderness yellow integrates into the monumental paintings, into the settings of life.

Small models accompany the exhibition, a continuation of Zourabova’s attempt to undermine the single perspective on the picture. She tries to break the painterly frame, whether by making the painting panoramic and trying to furnish it with the angles and depth of reality, or by expanding it beyond the traditional square.

The scaled down models also allow us to choose our point of view—they reveal the world behind the picture, and allow us to expand the scene, to discover more about the play. More than new details about the place where the painting was created, they disclose new details about ourselves; about the story we choose to tell, about the angle we take, about our constant movement as we observe the world. Maybe this way we will be able to find the utopia we so long for.

Curator: Vardit Gross
Curator Assistant: Naama Haneman

Opening: Thursday, February 16th, 8pm
Ha’Amal 8 st., Tel Aviv

On Friday, February 17th at 12pm we will host a tour in the exhibition with the participation of the artist.

Closing: April 15th, 2023

“ערד”, התערוכה החדשה של נטליה זורבובה מציגה ציורי ענק, מעין תפאורה ללא מחזה לצד מיצב של מקטים, דגמים מוקטנים של הבמה שאינה קיימת. נטליה, שלמדה בעבר עיצוב במה במוסקבה ובברלין, חוזרת לשורשיה בעולם התיאטרון. התפאורה שלה כמו מעניקה הוראות בימוי לתיאטרון הקיומי שלנו. אבל גם בלי מילים המחזה כבר נכתב. הוא נמצא אי שם בראש של כולנו, מוכר לנו חלקית, כמו כל תפאורה טובה הוא מעיר חלקים רדומים, מעורר נשכחות, פורט על הזיכרון הקולקטיבי שלנו. בית מלון נטוש בערד, שוק עמוס באנשים זרים, עבודות בכביש.

העיר ערד משמשת את נטליה כתפאורה המושלמת לחלום ושברו. רק חלק מהציורים בתערוכה “ערד” מקורם באמת בעיר, אבל הרעיון של ערד כאוטופיה מדברית שורה על התערוכה כולה. ערד הוקמה במדבר עם תקווה לייצר חברה אחרת – עיר שתוכננה לפרטי פרטים על ידי אדריכלים שהציבו בה בתי פטיו וגרמי מדרגות שנועדו לתת מענה לאקלים המדברי. עיר שהביאה איתה ניחוח חלוצי ויוקרתי, ומשכה אליה בעלי מקצועות מבוקשים שעברו ועדות קבלה. ערד כמודל לישראל שחלמנו עליה.

החיבור של נטליה לערד ולמדבר התחיל לפני קצת פחות מעשרים שנה, כשבעקבות אהבה עזבה נטליה את מוסקבה לטובת באר שבע, פנינת המדבר, עיר שהצהוב שולט בה. נטליה חלמה על המדבר עוד בשלג של רוסיה והוא שב וצף בציורים שלה ובחלומות שלה גם היום, אחרי למעלה מעשור ביפו. הצהוב של המדבר משתלב בתוך ציורי הענק, בתוך תפאורות החיים. הוא נמצא ברקע של עבודות הרכבת הקלה בשדרות ירושלים, הוא מציץ מתוך חרכי השוק בערד. גם כשהיא מציירת מחווה לציורו של ניקיפור קרילוב על החורף בערבות רוסיה, המדבר נכנס ומשתלט ועל הנוף העצום, על החללים הריקים.

הדגמים הקטנים שמלווים את התערוכה מייצגים את הסצנות השונות – הם מפרקים אותן למישורים ומרכיבים אותן כתפאורות מוקטנת, כמקטים של בימת תיאטרון. הדגמים המוקטנים מאפשרים לנו לבחור את זווית הראיה שלנו – למעלה ומהצד, בהצצה מימין או מאחור. הם מגלים לנו את העולם שמאחורי התמונה, ומאפשרים לנו להרחיב את הסצנה, לגלות עוד על המחזה. יותר משנלמד מהם פרטים חדשים על המקום בו צויר הציור, נלמד מהם פרטים חדשים עלינו – על הסיפור שאנחנו בוחרים לספר, על הזווית שאנחנו עומדים בה, על התנועה המתמדת בה אנחנו מתבוננים בעולם. אולי ככה נצליח למצוא את האוטופיה לה אנחנו משתוקקים.

אוצרת: ורדית גרוס
עוזרת אוצרת: נעמה הנמן

פתיחה: יום חמישי, 16.2.23 , 20:00
רחוב העמל 8, תל אביב

בשישי, 17.2.23 בשעה 12:00 נקיים סיור בתערוכה בהשתתפותה של האמנית.

נעילת התערוכה: 15.4.2023

Check Out The Event Page On Facebook


Looking for more cool events? Sign up to our weekly Events Newsletter to get all kinds of awesome recommendations directly to your inbox!

Sign up to our weekly Events Newsletter here


Looking for more ideas?